to your curiosity

Nieuwsgierig geworden naar de achtergrondinformatie bij dit concept? Download dan hier onze brochure.

We cannot escape the responsibility of tomorrow by evading it today.

De seizoenen in de bebouwde omgeving terugzien, de stad in de zomer koeler krijgen, het geluidsniveau reduceren of gewoon een mooiere en vriendelijkere gebouwde omgeving waaruit niet alleen respect voor de natuur uitstraalt maar ook plezier een plaats heeft gevonden.

Door de verdichting zijn grote delen van de stad verstoken van enig groen. Vergroenen is hier enkel mogelijk door groene daken en gevels toe te passen. Groene gevels echter voegen groen toe aan steden zonder beslag te leggen op het grondoppervlak.

Leefklimaat

Net als door groene daken worden de leefomstandigheden ook door verticaal groen verbeterd. Door de groei van planten wordt CO2 opgeslagen in de planten. Uiteraard hangt de hoeveelheid af van het type planten, de dichtheid ervan en het seizoen. Een groene gevel functioneert ook als een opvangplaats voor fijnstof en andere vluchtige organische stoffen zoals kookgeuren en geuren van apparaten en bouwmaterialen.

In een groene stedelijke omgeving kan de temperatuur zeker 3°-5°C lager zijn dan in een versteende omgeving. Dit wordt aan de ene kant veroorzaakt door de absorptie van zonlicht door de planten en aan de andere kant door de verdamping van vocht uit muur en bladeren.

Gevels die voorzien zijn van groen hebben een hoog geluidsabsorberend vermogen waardoor het geluidsniveau in de omgeving aanzienlijk daalt. En tot slot bevorderen groene gevels de biodiversiteit.

Beplantingsmogelijkheden

Het doel van de muur bepaalt de keuze voor de beplanting. Een moestuin waarin aardbeien, kruiden en groenten gekweekt worden, vraagt om andere uitgangspunten dan een onderhoudsarme zichtmuur. Bepaalde planten lenen zich uitstekend voor een geluidswal naast de snelweg, andere planten zijn meer geschikt voor de gevel van een parkeergarage, school, sporthal of woningbouw. In overleg stellen wij een plantenmix samen, afgestemd op jouw project en de omgevingssituatie.

Voordelen

  • Aantrekkelijke leefomgeving met veel gezondsheidsvoordelen
  • Beperking van hittestress
  • Weinig last van vandalisme en graffiti
  • Betaalbare oplossing